Piazza della Signoria ve Florencii, Itálie

Obsah:

Piazza della Signoria ve Florencii, Itálie
Piazza della Signoria ve Florencii, Itálie

Video: Piazza della Signoria ve Florencii, Itálie

Video: Piazza della Signoria ve Florencii, Itálie
Video: Piazza della Signoria - Florence, Italy 2024, Smět
Anonim
Palazzo Vecchio ve Florencii, Itálie
Palazzo Vecchio ve Florencii, Itálie

Piazza della Signoria je špičkou mezi nejvýznamnějšími florentskými náměstími. V srdci města, kterému dominuje radnice – Palazzo Vecchio – a obtékané jedním křídlem galerie Uffizi, je náměstí Piazza della Signoria ve Florencii hlavním místem setkávání místních obyvatel i turistů. Na náměstí Piazza della Signoria se v průběhu roku koná několik koncertů, veletrhů a shromáždění.

Nejslavnější florentské náměstí se začalo formovat v polovině až koncem 13. století, kdy Guelphové porazili Ghibelliny o kontrolu nad městem. Tvar náměstí L a nedostatek uniformity okolních budov jsou důsledkem toho, že guelfové srovnávali paláce mnoha svých rivalů. Náměstí dostalo svůj název podle tyčícího se paláce Palazzo Vecchio, jehož původní název je Palazzo della Signoria.

Sochy na náměstí Piazza Della Signoria

Četné sochy navržené některými z nejslavnějších florentských umělců zdobí náměstí a přilehlou Loggia dei Lanzi, která slouží jako venkovní galerie soch. Téměř všechny sochy umístěné na náměstí jsou kopie; originály byly kvůli uchování přemístěny dovnitř, včetně Palazzo Vecchio a muzea Bargello. Nejznámější ze soch na náměstí je kopie Michelangelova Davida (originálje v Accademia), která stojí na stráži těsně před Palazzo Vecchio. Mezi další sochy na náměstí, které musíte vidět, patří Herakles a Cacus Baccia Bandinelliho, dvě sochy od Giambologny – jezdecká socha velkovévody Cosima I. a Znásilnění Sabine – a Celliniho Perseus a Medúza. Uprostřed náměstí je Neptunova fontána navržená Ammanati, která je v noci dramaticky osvětlena.

Oheň marností

Kromě soch a budov, které ho obklopují, je náměstí Piazza della Signoria možná nejlépe známé jako místo nechvalně známého Ohně marností z roku 1497, během něhož stoupenci radikálního dominikánského mnicha Savonarola spálili tisíce předmětů (knih, obrazy, hudební nástroje atd.) považovány za hříšné. O rok později, poté, co vzbudil papežův hněv, byl sám Savonarola odsouzen k smrti v podobném ohni. Pamětní deska na náměstí Piazza della Signora označuje místo, kde se 23. května 1498 konala veřejná poprava.

Piazza della Signoria Today

Dnes je náměstí Piazza della Signoria plné aktivity. Slouží jako místo pro fotografování, shromažďovací místo a místo pro setkání a nabízí jedny z nejlepších pozorování lidí ve Florencii. Náměstí je lemováno bary a restauracemi, které nabízejí vše od ultra-špičkového stravování v Gucci Garden, od hvězdného šéfkuchaře Massima Bottury až po Caffe Rivoire, jedno z nejoblíbenějších míst ve Florencii, kde si můžete dát cappuccino nebo koktejl. Je zde také několik pizzerií pochybných hodnot a několik obchodů se suvenýry. Všechny bary a restaurace mají venkovní posezení, takže výhled do okolínáměstí vám může způsobit, že zapomenete na předražené nebo neuspokojivé jídlo. Kromě Loggia dei Lanzi nejsou na náměstí žádné lavičky a jen velmi málo stínu.

Museo di Palazzo Vecchio, jedno z městských muzeí ve Florencii, pokrývá historii Palazzo Vecchio a vzestup Florencie byl renesanční velmoc.

Doporučuje: